Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti 


Anadolu Selçuklu Devleti, Türk tarihinin önemli bir dönemini oluşturmaktadır. İslam kültürüyle yoğrulmuş Türk kültürünün en önemli örneklerinden biri olan Anadolu Selçuklu Devleti, 1077 yılında kurulmuş ve 1308 yılında Moğol İmparatorluğu'nun baskısıyla yıkılmıştır. Devlet, büyük Türk liderleri tarafından yönetilmiş ve Türk tarihinde birçok başarıya imza atmıştır.

 

Anadolu Selçuklu Devleti, Selçuklu Hanedanı tarafından kurulmuştur. Hanedan, Oğuz Türkleri'ne mensup olan bir Türk boylarından biridir. Selçuklu Hanedanı, İslam dinine bağlılık ve İran kültürüyle yoğrulmuş bir Türk kültürünün temsilcisi olarak tanınmaktadır. Hanedanın lideri Tuğrul Bey, Abbasi Halifesi tarafından 1055 yılında İslam dünyasını koruma ve savunma amacıyla Irak'a çağrılmıştır. Tuğrul Bey, Abbasi Halifesi'nin desteğiyle Abbasi Devleti'ne bağlılığını ilan etmiştir.

 

Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşu, Tuğrul Bey'in yeğeni Süleyman Şah tarafından gerçekleştirilmiştir. Süleyman Şah, 1077 yılında Konya'da Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurmuştur. Devlet, Süleyman Şah'ın ölümüne kadar sürdüğü süre boyunca Orta Anadolu'da hakimiyetini genişletmiştir. Selçuklu Hanedanı'nın liderleri, devletin sınırlarını genişletmek için sık sık savaşmış ve topraklarını genişletmiştir.

 

Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli liderlerinden biri, II. Kılıç Arslan'dır. Kılıç Arslan, Selçuklu Hanedanı'nın liderliğini 1156 yılında devralmıştır. Kılıç Arslan, devletin sınırlarını genişletmek için sık sık savaşmış ve devletin gücünü artırmıştır. Kendisi ayrıca, Haçlı Seferleri sırasında Avrupa ordularıyla savaşmış ve Anadolu'yu işgal etmek isteyen Haçlı ordularını başarıyla püskürtmüştür.

 

Anadolu Selçuklu Devleti, İslam kültürüyle yoğrulmuş bir Türk kültürünün temsilcisi olarak tanınmaktadır. Devlet, İslam kültürü ve sanatı için birçok eser inşa etmiştir. 

Özetlersek

 Anadolu Selçuklu Devleti, Türklerin Anadolu'ya yerleşmesini sağlayan ve Bizans'a karşı büyük zaferler kazanan bir Türk devletidir. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra kurulan devlet, 1077 yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından resmen ilan edilmiştir. Devletin en parlak dönemi I. Kılıçarslan ve II. Kılıçarslan dönemleridir. Bu dönemde Anadolu'nun büyük bir kısmı fethedilmiş, kültür ve sanat alanlarında gelişmeler yaşanmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti, Moğol istilası sonucunda zayıflamış ve 1308 yılında yıkılmıştır. Devletin mirasını ise Anadolu'da kurulan beylikler devralmıştır.    


Yorumlar